Subscribe to our news letter

Get the latest information about our products and services

NewsRead about our lates press releases

24 February 2024

Leveransavtal Hållanders Sågverk

TAIGATECH ERHÅLLER BESTÄLLNING FRÅN HÅLLANDERS SÅGVERK ABTaigatech AB har tecknat avtal med Hållanders Sågverk AB om leverans på en ny rundvridningsoptimering av stockar till sågverket i Dalstorp.Hållanders Sågverk AB, ett modernt sågverk som dagligen bearbetar ca 5500 stockar. Fokus är på klentimmer och skapa högkvalitativa produkter för byggbranschen och hustillverkning, framförallt paneler, reglar och takstolar. Nyligen firande Hållanders 75 år och har sedan starten gjort en framgångsrik utveckling. För att ligga i framkant så har nyinvesteringar gjorts i toppmoderna system för ökat utbyte och produktivitet. För att ta ytterligare ett steg mot toppmodern produktion väljer nu Hållandes att implementera Taigatechs rundvridningskorrigering på befintlig såglinje för att maximera sitt utbyte. “Vi jobbar hela tiden med att få ut mer av vår råvara. Därför så tror vi att Taigatechs lösning med att optimera rundvridningen av varje stock i såglinjen ytterligare är rätt steg för oss.” - Erik Hållander, produktionsansvarig.Teknik bygger på avancerade algoritmer som dynamiskt mäter rotationen av stockar framför sågen. Systemet integreras sömlöst med befintliga styrsystem från olika leverantörer av mätram och såglinjer. Genom att använda realtidsåterkoppling kontrollerar systemet rundvridaren för att korrigera eventuella avvikelser och optimera sågprocessen. Tekniken bidrar till ett extra lyft i sågutbyte, samtidigt som systemet felövervakar en av de viktigaste funktionerna i sågprocessen.

02 February 2024

1 000 000 stockar genom Taigatechs system

Spännande milstolpe uppnådd på Taigatech!Taigatech har nått en anmärkningsvärd milstolpe - 1 000 000 stockar bearbetade genom vår banbrytande computervision-lösning på sågverk!Denna prestation återspeglar vårt åtagande att göra en positiv inverkan på timmerindustrin genom innovativ teknik. En stor shoutout till vårt engagerade team, våra värdefulla partners och kunder för att de gör denna milstolpe möjlig!Vi är här för fortsatt tillväxt, framsteg och bana väg för skogsindustrin!

01 February 2024

Wallnäs Timber

Taigatech erhåller beställning från Wallnäs Timber!WALLNÄS AB har en årlig produktionsvolym om 125 000 m3 (2022) och är nischade mot grovt timmer för bredare, grövre och fingerskarvade virkesdimensioner.Taigatech tackar för förtroendet att vara Wallnäs behjälpliga med utveckling av deras sågverksproduktion med fokus på sågprocessen. Det är tydligt att Wallnäs har ett genuint intresse för att utvecklas och säkerställa bästa kvalitet av vår fina skogsråvara! 

03 November 2023

Olle Axell ny ordförande i Taigatech

Vi är glada att kunna presentera Olle Axell som nytillträdd styrelseordförande för Taigatech. Olle kommer att bidra med strategier för vår tillväxt, framtida samarbetsformer och organisation. Olle arbetar aktivt med styrelseuppdrag. Han har en teknisk bakgrund från KTH inom maskinteknik och således ett tekniskt intresse. Därefter flera högt uppsatta roller inom skogsindustrin. Bland annat har Olle erfarenheter som sälj och produktchef på SCA Ortviken, VD på Arctic Paper, VP Global sales och marketing Norske Skog. Men även haft ansvar inom investeringar, R&D och portfolio management, M&As och strategier. Således en bred erfarenhet som kommer vara stärkande för Taigatech på många sätt.Varmt välkommen Olle, nu tar vi Taigatech till nya höjder! 

19 October 2023

Ökat sågutbyte på AB Hilmer Andersson

Hilmer Andersson Sågverk(HAL) var tidiga ut med att uttrycka sitt intresse för Taigatechs lösning. Idag är systemet driftsatt och tidiga produktionsresultat börjar komma fram.”Vi har hittills sett en höjning på 0,7-1,7% i sågutbyte beroende på trädslag vilket är ett fantastiskt bra betyg!”  - Nils Andersson, produktionschef och ägare.HAL är ett privatägt sågverk i Värmland som drivits i fyra generationer. De sågar cirka 220 000 m3 (2022) varav 75% gran och 25% furu. Sågverket är mycket framgångsrikt och genom sitt intresse för utveckling kan de ständigt ligga i framkant och producera varor med högsta kvalitet.Taigatechs lösning bygger på att säkerställa att sågningen utförs på ett optimalt sätt. Med hjälp av Taigatechs spårbarhetsteknik så kunde såginstruktionerna spåras över stora dataset. Utifrån denna datan där avvikelser upptäcktes så kunde ett koncept byggas som också löste problematiken.”Det är otroligt kul att leverera lösningar som gör skillnad och som bidrar till mer utnyttjande av stocken. Nils och personalen på Hilmer Andersson har varit med genom hela produktutvecklingsprocessen och på så vis givit oss rätt input för att ta fram en bra lösning. ” - Christoffer, TaigatechProjektet har varit utmanande men också som klippt och skuret för Taigatech. Ambitionen var hela tiden att bygga ett robust koncept där inga extra sensorer eller liknande skulle behövas utöver visionkameror. Allt ämnades att utföras genom bildanalys. Dels för att hålla nere extra hårdvara som kräver service och dels för att göra systemet enkelt att installera. Samtidigt ska systemet vara extremt snabbt och på bara några millisekunder kunna ge nya beslut till sågen som i realtid justerar stocken som transporteras fram i 2,5m/s. På bara några hundra millisekunder så har Taigatech följt stocken, undersökt avvikelser och gett feedback till sågstyrningen som justerat sig, och allt detta med en mycket hög noggrannhet.

07 September 2023

Ny lösning till AB Karl Hedin Sågverk

Taigatech har fått förtroendet att leverera en ny lösning åt AB Karl Hedin Sågverk! Lösningen bygger på vår expertis inom bildanalys, kamerasystem och automation. Uppdraget och lösningen innefattar att automatisera manuella metoder och kvalitetsgranska produkter. AB Karl Hedin är en familjeägd sågverks- och trähandelskoncern med cirka 1000 anställda och nära 5 miljarder kr omsättning (2022). Tre sågverk finns placerade i Bergsslagen och två i Estland. Den nya lösningen ska implementeras på Karbenning, vilket är det största sågverket inom koncernen. Karbenning förbrukar enbart normaltimmergran i två längder för att redan från skogen optimera råvaran mot den färdiga produkten. Vidareförädling görs även på plats genom hyvleri och måleri. 

22 July 2023

Taigatech ingår leveransavtal med Setra

Taigatech påbörjar nytt samarbete med Setra Trävaror. Avtalet innebär att Taigatech ska leverera sitt system för rotationsoptimering av stockar framför såg för ökat sågutbyte. Först ut att installera tekniken är sågverket i Heby. Setra Heby har en årlig produktionsvolym om 286 000 m3 (2022).Vi valde Taigatech för att de har en bra lösning för ett problem som finns på alla våra sju sågverk. - Karl Berntsson, Verksamhetsutvecklare Setra GroupTaigatech är mycket glada att fördjupa relationen med Setra och ser detta som starten på ett mer långsiktigt arbete. Setra är ett av Sverige största träindustriföretag.Dialogen med Setra har varit konstruktiv och god, de har definitivt visat att de är en seriös organisation som satsar på ny teknik. Vi ser fram emot att jobba vidare med Setra som kund. - John Randelin, medgrundare Taigatech. Tekniken Taigatech levererar har som syfte att ge ett upplyft i sågutbyte vilket ger mer avkastning per sågad stock. Samtidigt övervakar systemet den mycket kritiska processen i sågningen (rundvridningen) för att kunna i god tid planera för serviceåtgärder och minska oplanerade stopp.

07 July 2023

Taigatech ingår leveransavtal med Sweden Timber

Taigatech ingår leveransavtal med Sweden Timber MalmbäckSweden Timber innehar fyra anläggningar, varav sågverket i Malmbäck har två såglinjer och två hyvellinjer. På det här sågverket finns stor flexibilitet och möjlighet att producera de flesta dimensioner. Årlig produktion uppgår till cirka 100 000 m3. Vi är taggade på att använda Taigatechs system i vår produktion för att skapa större avkastning från befintlig maskinpark. Men vi tycker även att fler intressanta värdeerbjudanden är på gång som vi gärna följer utvecklingen av.- Katarina, Produktionschef Sweden Timber.Avtalet innebär att Taigatech ska leverera sitt system med korrigerande stockrundvridning för ökat sågutbyte. Det skall bli väldigt spännande att fördjupa samarbetet med Sweden Timber. Engagemanget har varit stort från bådas sidor under hela processen. - Christoffer, TaigatechInstallationen är idag utförd och just nu pågår arbetet för fullt med att optimera systemet efter den befintliga prestandan och mekaniken på såglinjen. De flesta sågverk har unika miljöer som alltid behöver tas i beaktande. Därför är det viktigt att det ges utrymme åt att skräddarsy vissa delar av systemet för bästa prestanda. 

12 March 2023

Press release

Taigatech closes a new investment round and welcomes new shareholders to the companyThe goal of the investment is to secure financing until the company becomes profitable on sales.Taigatech secures financing via a share issue. The financing will cover continued product development costs, stronger IP protection and pave the way to profitability.In addition to that, the investment contributes to a strong composition of shareholders who will support the company in both industry-specific issues and business development issues. Taigatech is pleased to present the new shareholders First Gate Invest, Key In, Pro Unica Invest, Zeedr, We Are Angels and Bianka & Christer Inderberg. Existing owner Annevo Studios also participated in the investment round.Taigatech are proud to welcome the new investors. The investment gives Taigatech the right possibility to increase focus on both sales and continued product development to broaden the technology’s application areas. With the help of the expertise and the financing that comes via the investment, Taigatech look forward to strengthen the position on the market.More wood per sawn logTaigatech helps sawmills use more material from each log. With sophisticated computer vision solutions, the company has since the beginning focused on various applications of traceability in the value chain. The focus is primarily on sawmills where a clear need has been discovered to optimize the sawing process for increased saw yield.The first product identifies logs with high accuracy and optimizes the position of the log before sawing. The technology has a direct impact on increased saw yield at sawmills by improving sawing and decreasing production stops.DATE 13 – 02 – 2023

21 December 2021

Christoffer Johnsson named as Taigatech CEO

We sat down with Christoffer Johnsson, co-founder and, now, CEO of Taigatech AB to discuss Taigatech’s origins, growth, the forestry industry, and Johnsson’s vision for the future of the fast-growing Gothenburg-based startup. Christopher JacklinNovember 29, 2021 Johnsson (right), 26, is a former student of Chalmers University’s School of Entrepreneurship in Gothenburg, Sweden. After the completion of his studies that focused on driving tech-based businesses, Johnsson, together with fellow Taigatech co-founders, Erik Dahl, Arvid Viktorsson, Antonio Butkovic, John Randelin, and Professor Fredrik Kahl founded Taigatech in January, 2021 with the goal of solving the challenges sawmills were facing when trying to optimize their sawing process and the traceability of the logs going through their mills. “I have always been very interested in entrepreneurship, innovation and technology. I wanted to start Taigatech with these guys because I knew how talented they were from my studies, I liked the technology, and I thought it would be great to be involved with a primary industry in Sweden,” said Johnsson. Kahl, Head of Computer Vision at Chalmers University, created Taigatech’s first prototype in the fall of 2020. “We had an initial meeting with the team and [Kahl] had an idea for our first prototype based on our customer feedback, so he developed it and it worked perfectly. From there, things really kicked off,” he said. Kahl now sits on Taigatech’s Board of Directors and engages with the team to help optimize their AI algorithms. “[Kahl] is one of the most prominent researchers in his field,” said Johnsson. “We are confident that, [together], we have the best in-house knowledge in the industry to create this product”. “We have a lot of fun together. It’s an interesting project that challenges us and it feels great to be innovating in an industry that is so important to Sweden.” – Christoffer Johnsson, CEO of Taigatech Johnsson had originally joined the Taigatech team to work with the company’s business development, as well as help solve technical issues relating to the company’s AI-driven image-recognition software. However, with his move to CEO, Johnsson admits that his focus will now shift even more towards driving the business side of the company. “I have gathered a lot of key business insights about how to work with sawmills. They have a traditional way of doing business, meaning they like to own their equipment. There aren’t a lot of SaaS models being used. So, we need to work a lot with how we will package and deliver our product,” he said. Since the development of their first prototype, Taigatech has had an ongoing pilot project with Moelven DalaTrä, a major sawmill company in Sweden, to perform early tests. “Overall, there are about 140 sawmills in Sweden, and Sweden will be our beachhead market. Of these mills, there are about 60 larger sawmills that produce a minimum of 60-100K cubic meters of sawn goods per year. This size of mill is interesting to us because we’ve seen that smaller sawmills typically don’t have the requisite equipment to measure the logs’ internal parameters”. Johnsson is also planning to take Taigatech globally to markets such as Canada, the US, and Australia. “The global industry does share the same challenges and they are striving to solve them with our type of technology,” said Johnsson, who has had ongoing conversations with a large Australian sawmill. The forestry has become more technology oriented and advanced technologies are being developed, but there are still parts of the value chain that are obsolete. Therefore, Johnsson is confident that it is a perfect time for digital companies like Taigatech to succeed. “There are new regulations coming from the EU that may limit how many logs companies can harvest, so they aren’t able to harvest as much as they used to. So companies are more dependent on the resources that they have,” he said. Furthermore, Johnsson said that due to recent environmental crises in North America, such as the wildfires and an increase in pine bark beetles that attack and destroy pine trees, there has been a boom in prices, which has resulted in increased profits for European sawmills. “Sawmills in Europe have much more cash than before, so they have the opportunity now to improve by investing in new equipment.” Johnsson plans to run parallel pilot projects through 2022 to iterate on their prototype, gather performance data, and work on optimizing the speed of their algorithm, hit rate accuracy of matching individual logs, and increasing their data storage capacity. In addition, the team will work to mitigate the challenges of operating their equipment in the winter months when snow could impact performance. Johnsson is confident that Taigatech’s upcoming challenges are well within the team’s capability to solve and said, “we expect our first paying customers in spring 2022”. Taigatech recently received a small equity investment from local, Gothenburg-based IT consultancy, Annevo. “We picked them because they have great knowledge in business development, IT, and software development. So we receive a lot of support from them,” said Johnsson. Aside from this investment, Taigatech has been funded primarily through non-dilutive grants from Chalmers Innovation Office and Almi, and loans from local agencies, such as Västra Götalandsregionen (VGR). Johnsson said that Taigatech currently has a runway of one and a half years, at which time they may look to build their first investment round to finance the growth and expansion of the company. If you’re interested in learning more about Taigatech’s solution, visit their website, or contact Christoffer Johnsson directly for business inquiries. Christoffer JohnssonCEO, Taigatech ABEmail christoffer@taigatech.sePhone +46 (0) 761 963 430 Taigatech AB is a Swedish startup based in Gothenburg, Sweden. The company develops digital solutions based on artificial intelligence to optimize the cutting and traceability of logs within sawmills.